onsdag 12. oktober 2016



                       DEN SYRISK REVOLUSJON


Revolusjonen startet med demonstrasjoner mot Baath – regimet til Bshar al-Assad.


Det fortsatte med demonstrasjoner mot regimets bruk av både vold og våpen.


I løpet av 2011 ble 5000 mennesker drept som følge kampene mellom regimets politi og demonstranter. Opprøret regnes som en del av den arabiske våren.

 Som Tunisia, Egypt, Jemen startet opprøret i Syria med demonstrasjoner, streiker og andre fredelige former for motstand.


Siden demonstrasjonene ble møtt med våpen, begynte noen grupper å skaffe seg våpen for å kjempe mot regimet. Siden utviklet det seg til kamper mellom regjeringssoldater og ulike væpnende opprørsgrupper.


Flere utenlandske aktører har involvert seg i koflikten. Iran og Saudi-Arabia var tidlig inne på hver sin side. Nå er også USA og Russland inne i krigen på ulike sider.


Al-assads regimet støttes av Russland, Iran, Kina, og organisasjoner som Hizbollah. Mens opprørerne støttes av den arabisk liga, Gulfstatens samarbeidsorganisasjon, Tyrkia, Norge, USA, og ca. 60 endre land.


I april 2014 anslo FN at 191 369 mennesker hadde blitt drept i krigen og døde på grunn av tortur i fengslene.


-Per april 2015 var mer enn tolv millioner pÃ¥ flukt   som følge av borgkrigen.                                       --- ---Fire millioner mennesker lever under svært  vanskelige forhold i flyktningleirer i nabolandene Jordan, Irak, Tyrkia og Libanon.


«nesten en million som flyktning til Europa»



Mange som forlater borgerkrigen og reiser til Europa gjennom sjøveien i båt, dør. Det er veldig trist å se dette på tv og nyhetene.

















Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar